vineri, 16 martie 2012

TORT EGIPTEAN



Acest tort a fost facut special pentru Oana,fata nasilor mei.L-am facut cand a implinit 18 ani.
La multi ani Oana!Sa fi sanatoasa,fericita si iubita de toti cei din jurul tau!



INGREDIENTE

FOI ( 6 bucati)
12 albusuri
12 linguri zahar
3 linguri faina
240 g alune macinate sau nuci
CREMA I
12 galbenusuri
12 linguri zahar
680 ml lapte
4 linguri amidon (faina)
350 g unt nesarat
esenta de vanilie
CREMA II
500 ml frisca Hulala
300 g zahar
240 g alune zdrobite sau nuca prajita si macinata


MOD DE PREPARARE RETETA

Foile se fac pe rand cate una.Se mixeaza 2 albusuri cu 2 linguri de zahar pana se face o spuma tare.Se adauga 1/2 faina si 40 g nuca macinata si se amesteca usor cu o paleta de lemn.Se intinde pe spatele tavii unsa cu ulei si tapetata cu faina.Se coace la foc mic 15 min.La fel se fac si cu urmatoarele 5 foi.Foile se pun suprapuse despartite neaparat de foi de copt sau hartie,altfel se lipesc intre ele.Cand s-au terminat de copt foile ne apucam de crema 1.
Trebuie pus la fiert intr-o cratita pe abur 12 galbenusuri,12 linguri de zahar,4 linguri amidon si 680 ml lapte.Se fierb pana se ingroasa ca o budinca si se pune la rece.Se mixeaza spuma 350 g unt si se amesteca cu crema racita si esenta de vanilie.
Se pregateste crema 2.Se pune la caramelizat intr-o cratita 300 ml zahar.Cand s-a caramelizat se toarna pe o hartie de copt si se lasa la racit.Cand s-a racit se macina in robotul de bucatarie.Se bate frisca (500 ml) cu mixerul pana se ingroasa pe urma se amesteca cu zaharul(caramel) macinat si nuca 240 g.Se incepe asamblarea tortului.Se aseaza prima foaie pe platou.Cremele se imparte in 5 parti daca doriti sa va fie mai usor la umplut foile.Pe foaia asezata pe platou se pune un strat din crema 1.Peste Crema 1 se pune crema 2.Se pune a doua foaie si se procedeaza la fel ca la prima.Se umplu toate foile si se orneaza dupa preferinte.






Eu am ales martipanul si m-am impotmolit putin deoarece este prima data cand il folosesc.A trebuit sa-l pun 30 secunde la microunde si l-am intins pe foaie de copt mai usor.Ornamentele le-am cumparat prin comanda de la Tg.Mures.






9 comentarii:

  1. Foarte frumos si banuiesc ca la fel de gustos! Am mai auzit de compozitia aceasta, dar n-am incercat-o. Cred ca a fost delicios...

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Te-am adaugat si eu in lista mea de bloguri. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata SUPER!!! De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu acest tort, dar... inca n-am prins tupeu! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat!Imi place la nebunie buchetul de flori,in special trandafirii tai.Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos!Iar gustul tortului este foarte bun,l-am facut si eu tortul acesta egiptean,super bun!FELICITARI!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Questo è un capolavoro...e sono certo che è buonissima!! buon fine settimana...ciao

    RăspundețiȘtergere
  7. E foarte aspecutos! Nota 10! Mi-e pofta.... :(

    RăspundețiȘtergere