luni, 28 mai 2012

Haios(Hajas)




INGREDIENTE

1 kg faina
750 g osanza de porc
3 oua
3 linguri smantana grasa
o lingura otet
o lingura sare
apa cat cuprinde
rahat,gem de prune sau prune uscate(pt.umplut)

MOD DE PREPARARE RETETA HAIOS(HAJAS)

Osanza se da prin masina de tocat carne si se amesteca cu 250 g faina.Se framanta tare bine aceste doua ingrediente.
Restul de faina 750 g se amesteca cu ouale,sare,otet,smantana si se framanta adaugand apa din cand in cand pana devine un aluat usor de lucrat cu el dar nu moale.
Se intinde o foaie dreptunghiulara de 1/2 cm grosime.

Osanza se imparte in trei parti egale.
Luam o bucata de osanza si o repartizam deasupra foii de aluat.Se impatureste aducand marginile spre mijloc apoi se pliaza pe linia mediana la fel cum se inchide o carte.Se impacheteaza inca o data pe lungime in doua.
Se pune aluatul intr-o farfurie plata si se da la congelator 30 minute.



Dupa 30 de minute se repeta operatiune cu intinsul foii de aluat si deasupra lui se intinde a doua parte de osanza.Se impacheteaza din nou si se da iar la congelator 30 de minute.
Dupa 30 de minute se repeta iar operatiune si se da iar 30 de minute la congelator.
Dupa ce au trecut si aceste 30 de minute se scoate aluatul,se imparte in doua si se intind doua foi. Se imparte in patrate pe care le umplem cu gem(foarte gros),rahat sau prune uscate pe care le hidratam inainte in apa calda si le stergem de apa cu servetele absorbante din hartie.
Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor cca 20 minute la foc potrivit spre mare.
Se pudreaza cu zahar pudra cu aroma de vanilie.
Eu le-am pudrat cat au fost caldute dar nu mi-a placut.Data viitoare le pudrez cand sunt reci.











14 comentarii:

  1. Am gustat si eu candva, facute de cineva drag. Foarte bune! E mai greu de gasit osanza aceea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi la Bistrita poti face comanda la o carmagerie si in maxim 2 zile iti aduc osanza.
      Ma bucur tare mult ca iti plac!Somnic pufos!

      Ștergere
  2. Ce bune trebuie sa fie!
    Astept sa ajung la socri sa fac si eu. ca daor la ei gasesc osanza buna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca iti plac!Sper sa servesti si tu cat de curand.Pupici!Somnic pufos!

      Ștergere
  3. Nu am mancat,dar am auzit ca sunt bune.Osanza nu am de unde sa gasesc,asa ca nu am cum sa fac.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DiaMar imi pare nespus de rau ca nu ai mancat niciodata.As face cumva sa-ti fac rost de osanza(iarna e mai usor de gasit)si musai sa faci si tu,nu sti ce pierzi.
      Somnic pufos !

      Ștergere
  4. In weekend am facut rost de osanza... deci ma pun pe treaba!!! Foarte bine arata haiosurile tale.. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deabia astept sa vad cum ti-au iesit.Tu esti o supergospodina orice faci iese foarte frumos si bun.
      Iti doresc somnic pufos!

      Ștergere
  5. ce idee! eu am untura de porc, oare ar merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adnia nu stiu daca merge cu untura nu am incercat.De fapt o sa incerc cat de repede ca vreau sa fac cornulete tip hajas si nu am osanza,incerc cu untura.
      Ma bucur ca iti plac!Pupici si somnic pufos!

      Ștergere
  6. Nu le pot rezista, mai ales pregãtite acasã! pup:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona ma bucur tare mult ca iti plac.Merita sa faci si tu sunt sigura ca o sa iti placa sa mai faci din nou.Astazi am gasit la o carmagerie osanza la 3 lei/kg(exagerat de ieftin)si am luat sa mai fac o portie si o portie de cornulete.
      Pupici!

      Ștergere
  7. Fragedoasele astea sunt mortale ! :)
    O sa fiu cu ochii in 10 pe osanza ;cred ca am vazut la Real !

    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere